Klasser og priser

Personbil - B

Mørkekjøring

Dagens føreropplæring har fire trinn og avsluttes etter oppkjøring. Skal resultatet bli bra, bør du sette av minst 100 timer til øvelseskjøring. Det fremste målet med føreropplæringen er ikke at du skal bestå førerprøven. Tanken er at du skal bli en dyktig sjåfør, som kjører med lav risiko for ulykker.

Trinn 1: Trafikalt grunnkurs
Trinn 2: Grunnleggende opplæring
Trinn 3: Trafikal del
Trinn 4: Avsluttende opplæring

Teoriprøven
Fra du er 17,5 år kan du ta denne prøven, som må gjennomføres på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner. Først må du levere søknad om førerkort. Når du har mottatt en bekreftelse på e-post om at søknaden din er registrert, kan du ta teoriprøve. Husk å ta med gyldig legitimasjon.

Oppkjøring
Prøven består av sikkerhetskontroll og rundt en times kjøring i variert trafikk. Under sikkerhetskontrollen kan du få beskjed om å sjekke lys, bremser, varsellamper eller annet. Under kjøring kan du bli bedt om å snu, parkere og rygge. Du får beskjed om hvor du skal kjøre, og ruten er trukket ut av en datamaskin på forhånd.

Det er en sensor fra Statens vegvesen som vurderer om du har bestått eller ikke bestått prøven. Dette får du beskjed om straks oppkjøringen er ferdig.

Kilde: Statens vegvesen

​ Trafikalt grunnkurs kr 2.400,-*
Timepris kr 625,-
Sikkerhetskurs på bane (glatt) kr 3.400,-*
Gebyr til NAF kr 1.200,-*
Sikkerhetskurs på landevei kr 4.990,-*
Kjøring i varierende miljø (m/teori før og etter) kr 3.990,-*
Veiledningstimer 2 stk á kr 625,-*
Mørkekjøringsdemonstrasjon kr 1.500,-*
Testtime (2 timer) kr 1.250,-
Oppkjøring kr 2.350,-*
Gebyr til Biltilsynet kr 1.070,-*
Utstedelse av førerkort kr 290,-*

NB! Dette er priser pr 12. sept. 2016. Vi tar forbehold om prisendringer. Gebyr til Staten i samtlige klasser: Utstedelse av førerkort, kr. 290,-, klasse B kr 1070,-, klasse BE – kr.910,-, MC – kr. 1.090,-

* Alt merket med stjerne er obligatorisk.